IndlæserVent venligst…
Indlæser
Del af forlagshuset Lindhardt og Ringhof

https://www.lru.dk/
Aktuelt apartheid to zefside

Læs mere >

< Læs mindre

From Apartheid to Zefside

Sydafrikas undergrund: En kulturel smeltedigel

I forbindelse med vores udgivelse From Apartheid to Zefside, har vi set nærmere på en af subkulturerne i dagens Sydafrika, nemlig zef. Fænomenet zef bliver også behandlet i bogen, men vi vil gerne fremhæve musikduoen Die Antwoord, som er blevet synonym med zef. Bogen har et særskilt afsnit dedikeret til Die Antwoord og deres betydning for sydafrikansk kultur, men har du mod på at arbejde videre med emnet i undervisningen, giver vi her et udvidet afsnit med beskrivelser af deres band, sange samt links til musikvideoerne. Die Antwoord kunne opleves på Roskilde Festival 2015.

White trash-kultur direkte fra Sydafrika

Mange forbinder Sydafrika med deres turbulente historie og apartheid, men en ny kultur stikker hovedet frem fra undergrunden i Cape Town: Zef. Og helt i tråd med kulturens væsen er ordets betydning svær at forklare i et åndedrag. Musikduoen Die Antwoord har i den grad været med til at få kulturen på landkortet med deres blanding af rave og hiphop sat i et anarkistisk-syret univers, hvor white trash er morgendagens superstars.

Zef, kitsch og 80’er-æstetik

Det hele startede formentlig med en Ford Zephyr, der i 1970’ernes Sydafrika var en populær bil. Gangstere fra de lokale kvarterer pimpede bilen og cruisede gennem gaderne, og derfor var de zef.

Læs mere >

< Læs mindre

Zef kan også bare betyde ’almindelig’ på sproget afrikaans, men bliver også brugt om ting, der i fordums tid var cool og nu er kitsch. Så zef består af lige dele gangster, almindelighed og kitsch, ligesom fornemmelsen fra de vilde 1980’ere også eksisterer. Die Antwoord knytter selv især zef til Sydafrika og sammenligner det med hip-hop-kulturen, som du kender den fra Amerika, hvor det i langt højere grad er en livsstil frem for blot en musikgenre.

Forhutlet forstadsidyl

Die Antwoord består af tre medlemmer: rapperen Ninja, der er tatoveret fra top til tå, den petite sangerinde Yo-Landi Vi$$er – selvfølgelig stavet med dollartegn og den mystiske og ofte maskeklædte DJ Hi-Tek. De er alle fra den samme forstad til Cape Town og hvid middelklasse, men deres surrealistiske musikunivers er en hyldest til de laveste socialklassers kultur, som eksisterer i ethvert land. Deres første video Zef Side blev et viralt hit på YouTube, og viser et interview med bandet i en forhutlet forstad fyldt med små huse med bliktage, mænd med guldtænder, tatoveringer og svenskerhår og masser af andre zef-elementer.

Læs mere >

< Læs mindre

Anarkistiske superhelte eller hovedløse provokatører?

I musikvideoen til sangen Fatty Boom Boom er især et af Yo-Landis kostumer ret opsigtsvækkende: Hun er malet helt sort. Det kaldes ofte blackface, og henviser til at en hvid person maler sig sort i hovedet for at portrættere en person af afrikansk afstamning. Fordi det er hvide sydafrikanere, bliver det opfattet som en provokation. Men går Die Antwoord over grænsen her – og hvor er grænsen i 2010’ernes Sydafrika? Hvis du læser teksten til Fatty Boom Boom, finder du i hvert fald en hel del nationalfølelse og lokalpatriotisme mikset med selvironi, slang og bandeord, og Ninja har i flere interviews udtalt, at Sydafrika er et sted, hvor alle kulturer er blendet sammen til én, og at racisme ikke længere eksisterer. Men har en hvid mand lov til at erklære, at racisme ikke findes?

Læs mere >

< Læs mindre

Læs mere >

< Læs mindre

Et pastelfarvet mareridt

Videoen til Baby’s on Fire har karakter af en kortfilm, hvor vi kommer inden for i et lyserødt rækkehus i en forstad: Med mor, far, lillesøster og storebror, der spiser frokost. Men familieidyllen varer ikke ved og udvikler sig til et pastelfarvet mareridt, hvor forældrene sidder pacificerede foran tv-skærmen, alt i mens der holdes vild rave-fest i forhavens badebassin og Ninja jagter Yo-Landis kæreste(r) gennem huset med et samuraisværd. Se videoen, og tænk over hvordan kernefamilien bliver fremstillet.

Læs mere >

< Læs mindre

Læs mere >

< Læs mindre

En hyldest til det grimme

Det nyeste fra Die Antwoord er sangen Ugly Boy, hvor der er flere gæsteoptrædener i videoen af blandt andet sangeren Marilyn Manson, burlesquedanserinden Dita von Teese, modellen Cara Develigne, bassisten Flea fra Red Hot Chili Peppers og skuespilleren Jack Black. Den visuelle stil med elementer fra horror og en uendelig række af symbolladede billeder. Og så indeholder sangen et ret sympatisk budskab om, at den grimme dreng godt kan være den elskelige helt, for det er dét indeni, der betyder noget. Se videoen, læs teksten og se hvor meget af symbolikken, I kan opfange.

Læs mere >

< Læs mindre

Læs mere >

< Læs mindre

Om bogen

From Apartheid to Zefside – Antologi med engelske tekster i et bredt udsnit af genrer og stilarter. Fordelt over to kapitler beskæftiger teksterne sig med tiden under og efter apartheid i Sydafrika.

Fag: Engelsk og i tværfaglige forløb med historie og samfundsfag. Zef-kulturen kan sammen med videoer også bruges i dansk og mediefag.

Køb bogen  Læs uddrag  Læs mere

Læs mere >

< Læs mindre