IndlæserVent venligst…
Indlæser
Del af forlagshuset Lindhardt og Ringhof

www.lru.dk/
20 , 00 kr.
25 , 00 kr.
Laseren - den moderne lyskilde

Laseren - den moderne lyskilde

Laseren – den moderne lyskilde er det første hæfte, inden for det særlige område Fysik i det 21. århundrede, der udmeldes hvert skoleår før starten af undervisningen i 3.g. Emnehæftet er således skrevet med henblik på undervisningen på fysik A, men dele af hæftet vil også kunne bruges på fysik B, som uddybende og perspektiverende materiale.
I hæftet behandles foruden et afgrænset kernestof, laserens virkemåde, laserlysets karakteristika, ud¬valgte lasertyper og deres anvendelsesområder.

Det teoretiske fundament til konstruktionen af en laser blev beskrevet første gang i en artikel fra 1958. I artiklen, der er skrevet af de to fysikere Arthur Schawlow og Charles Townes, gives forslag til hvilke materialer der kan anvendes til at bygge en laser. I dag regnes denne artikel for en milepæl og den markerer begyndelsen på bestræbelserne på at bygge verdens første laser. Det skete to år senere.

I 1960 lykkedes det Theodor Maiman, der arbejdede på et forskningslaboratorium på en flyfabrik, at konstruere en laser. Den udsendte pulser af rødt lys, og var ikke større end den kunne ligge i Maimans hånd. Maiman har selv senere berettet, at lyset fra laseren havde en så kraftig rød farve, at hans assistent, som ellers pga. farveblindhed havde svært ved at skelne rød fra andre farve, pludselig kunne se den klare lysende plet fra laseren. Maiman selv var optaget af at registrere lyset på et oscilloskop, og var derfor ikke den første til rent faktisk at se det karakteristiske lys fra laseren.

Arthur Schawlow tænkte ikke meget på anvendelser af laseren. Han har siden udtalt: “We thought it might have some communications and scientific uses, but we had no application in mind”. Men der var andre, der så potentialet i en laser. Der blev blandt andet foreslået anvendelser i forbindelse med afstandsmåling, kommunikation, missilforsvar og medicinske operationer. Maiman selv sagde om laseren, at ”A laser is a solution seeking a problem”, og omkring et år efter Maimans laser blev bygget, blev den første øjenoperation med lasere udført. Siden har mange af de dengang forslåede anvendelser vundet udbredelse. Et omfattende missilforsvar er det dog endnu ikke blevet til.

På Gymportalen er alle enkeltlicenser tidsubestemte, dvs. at denne licens følger eleven i hele elevens gymnasietid. Der gælder særlige licensforhold for flatratepakker.

Læs mere >

< Læs mindre

Online adgang
ISBN:
9788777920431
Forlag: LMFK-forlagene 1. udg.
26. apr. 2012
Uddannelse: STX Fag: Fysik Niveau: A-C Redaktør: Niels Elbrønd Hansen
25 , 00 kr.
20 , 00 kr.
Prisen er inkl. moms
Prisen er ekskl. moms